Aakenusjoki

Aakenusjoki kulkee Aakenustunturin kupeessa Kittilän ja Ylläksen välisessä maastossa ja on pituudeltaan noin 30 kilometriä.

Joki kulkee pitkän matkaa Äkäslompolon tien vieressä. Aakenusjoki virtaa Kittilän kylän pohjoispuolelta tekojärven kautta Ounasjokeen ja joet yhtyvät Kittilän kirkonkylän kohdalla.

Aakenusjoki on suosittu kalastuskohde, mutta nykyään suurelta osin rauhallinen. Erämaiselta yläjuoksulta joki vaihtelee mukavasti suvannoista pieniin nivoihin Äkäslompolon tien alittavalle Kalliokoskelle saakka.

Aakenusjoki on hauska, pieni, erämaamainen joki, joka on kuitenkin helposti saavutettavissa. Joelle on mahdollista tehdä retkiä muutamasta tunnista aina kolmeen päivään asti. Joelta löytyy eritasoisia melontapätkiä, mutta siellä ei ole niin isoja koskia, ettei myös vähän melontakokemusta omaavatkin voisi sitä meloa normaalilla vesitilanteella. On kuitenkin huomioitava, että joki on pieni ja se vaatii koskissa nopeita suunnan muutoksia ja kuivana aikana joissain kohdin vesi voi myös loppua kanootin alta. Tulvahuipun aikaan luokitukset muuttuvat ja osa koskista voi olla hyvinkin vaativia.

Mahdollisia aloitus/ lopetuspaikkoja ovat Linkujoki Kittilä – Tiurajärvitiellä, Kalliokoski samalla tiellä, Aakenuspirtti, Jolikontie.

Aakenusjoki gps pisteet

Joen kosket on luokiteltu kansainvälisen koskiluokituksen (KKJ) mukaan.

Kommentoi: Aakenusjoki